Sevginin Salgıladığı Hormonlar

Sevginin Salgıladığı Hormonlar

Yakınlarımıza sevgi göstermek ve onlar tarafından sevildiğimizi hissetmek beden ve ruh sağlığımıza en iyi gelen şeylerden biri. Sevdiklerimizden ilgi ve destek görmek en karanlık anlarımızda bile pozitif yönleri görmemize yardımcı olabilir. 

Sevmenin ve sevilmenin insan beyninde yarattığı değişiklikler hakkında düzinelerce çalışma bulabilirsiniz. Umut, mutluluk ve sevgi gibi pozitif duygular vücudumuzda dopamin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasını sağlar. 

Dopamin kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormondur. Motivasyon sağlar ve başladığınız işleri bitirmenize yardımcı olur. Dopamin sinir sistemi hastalıklarını kontrol altına almakta bile etkilidir. Dopaminin beynimizde düzenli bir şekilde salgılanması dikkat dağınıklığı ve unutkanlık gibi istenmeyen problemleri de iyileştirir. 

Oksitosin, diğer adı ile mutluluk ve sevgi hormonu, kan basıncını düşürerek vücuda rahatlama hissi verir. Salgılanmasında sadece duygularımız değil, bütün duyularımız da etkilidir. Yani sevdiğimiz bir şarkıyı duymak, en sevdiğimiz çiçeği koklamak veya leziz bir yemeği tatmak da bu hormonun salgılanmasını sağlayabilir. Sosyal ilişkilerimizde güven duygusunu inşa eder, kendimize güvenimizi arttırır, kabuğumuzdan çıkmamıza yardımcı olur. 

 

Mutluluk Hormonu: Dopamin

Dopamin ödüllendirici hormon olarak da bilinir. Bir övgü alındığında, sevgi sözleri duyulduğunda, bir başarı kazanıldığında veya olumlu sonuçlar elde edildiğinde salgılanır. Bu hormon salgılandıkça vücudumuzda daha da fazla ödül arzusu yaratır. Başka bir deyişle beyninizin dopamin salgılamasını sağlayan aktivite her neyse daha fazla salgılanabilmesi için bu aktivitelere devam etmenizi isteyecek. Eğer bu sınavdan yüksek bir not almaksa veya bir parça çikolata yemekse, bunu tekrar hissetmek isteyeceksiniz. 

Sevgi ve sevilmenin neredeyse bağımlılık yaratan bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz yani. Neden öyle olmasın ki? Sevmek ve sevilmek çok güzel bir duygu. Tekrar hissetme isteği uyandırması çok doğal. Bu herkese ve herşeye hissedilen sevgi olabilir, aile, arkadaşlar, hayvanlar, bitkiler, doğa, yiyecekler, kitaplar, müzik ve çok daha fazlası. Elbette ki her zaman en sevdiğimiz şarkıyı dinlediğimiz zamanki kadar iyi hissetmek isteriz kendimizi. 

Beynimizin dopamin salgılamasını sağlayan birkaç aktivite:

  • En sevdiğimiz yiyecekleri yemek, özellikle çikolata!
  • Kendimize ve ihtiyaçlarımıza özen göstermek.
  • Başladığınız bir işi bitirmek.
  • Güzel müzikler dinlemek, sevdiğimiz film veya dizileri izlemek, sürükleyici bir kitap okumak. 
  • Gün içinde yaşadığımız küçük anların tadına varmak, küçük başarılarımızı kutlamak. 

Sevgi Hormonu: Oksitosin nedir?

Mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin bir çok çeşitli fiziksel ve ruhsal yararı olan bir hormondur. Birine sarıldığımızda veya elini tuttuğumuzda, hayvan severken veya çocuklarla oynarken, aile veya arkadaşlarımızla vakit geçirirken, kısacası sevdiğimizi ve sevildiğimizi hissettiğimiz her anda beynimiz oksitosin hormonu salgılıyor, zihinsel ve fiziksel rahatlama ve huzura ulaşmamıza yardımcı oluyor. 

Ne zaman anksiyete, stres, kendimize veya çevremize güvensizlik hissedersek de oksitosin hormonunun salgılanması da bir o kadar azalıyor. 

Oksitosin salgılanmasında öz sevgi de bir o kadar önemli. Kendimize nazik davranmamız, hatalarımıza karşı anlayışlı olmamız, eksik kaldığımız veya başarılı olamadığımız alanların özgüvenimizi etkilemesine izin vermememiz beynimizde bu hormonun salgılanmasında çok etkili. O nedenle, sevildiğimizi hissetmeye ve sevmeye ihtiyacımız olduğu kadar, kendimizle olan ilişkimizi de unutmamalıyız. 

Oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlayan aktivitelerden bazıları:

  • Evcil hayvanınıza sarılmak ve onlarla oyun oynamak.
  • Aile ve arkadaşlar ile kaliteli zaman geçirmek, onlarla karşılıklı sevgi alışverişinde bulunabilmek.
  • Değer verdiğimiz bir kişi ile sohbet etmek, karşılıklı olarak dinlemek ve dinlendiğimizi hissetmek.
  • Sevdiklerimize yemek hazırlamak veya başka hareketler ile onları düşündüğümüzü belli etmek.
  • Sarılmak, el ele tutuşmak, karşımızdaki kişi ile göz kontağı kurmak. 
  • Hayal kurmak, isteklerimize saygı göstermek.
  • Yoga ve meditasyon yapmak, vücudumuzu harekete geçirmek ve zihnimize dinlenme şansı vermek. 

Oksitosin Hormonunun Görevleri

Halk arasında aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin en basit şekliyle aşk, sevgi, mutluluk, umut gibi duyguların kaynağı. Bu harika hormon bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde bile kullanılmakta ve umut vaad eden gelişmeler görülmekte. Her ne kadar genellikle zihinsel hastalıklar söz konusu olunca bahsi geçen bir hormon olsa da fiziksel yararları da kesinlikle göz ardı edilemez. 

Bu yararlardan sadece bazıları:

  • Kan basıncını düşürür ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Ağrı eşiğinizin yükselmesine yardımcı olur.
  • İltihap önleme özelliğinin bulunduğu ve yaraların iyileşme hızını arttırma özelliğinin olduğu gözlemlenmiştir. 
  • Kortizol seviyesinin düşmesini sağlayarak stres seviyenizi azaltır. 
  • Sosyalleşmenize yardımcı olur, içe kapanıklık, çekimserlik gibi hisler ile başa çıkabilmenize yardımcı olur. 
  • Duygularınızı başarılı bir şekilde dengelemenize yardımcı olabilir, duygulardan kaynaklanan iniş çıkışları dengelemenize yardımcı olur. 

Aile ve arkadaşlarımıza, doğaya ve kendimize hissettiğimiz sevgiyi göstermek çok önemli. Kendimizin ne kadar sevgi görmeye, etrafımızdakiler tarafından değer ve ilgi hissetmeye ihtiyacımız varsa, sevdiklerimizin de aynı desteğe ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Sevginin cimriliği olmaz! 🙂 Bol bol etrafa saçın, sevginizi dolu dolu yaşayın ve hissettirin. Eğer bu şekilde yaşarsanız hem fiziksel hem de ruhsal yararlarını sizin ve çevrenizdekilerin göreceğinden emin olabilirsiniz. Mutluluk ve pozitivite bulaşıcıdır, siz kendinizi mutlu hissederseniz bu hissin sevdiklerinize de bulaşacağını garanti ederiz. Hayat sevgi olmadan yaşamak, her anın tadını elimizden geldiğince çıkarmamak için çok kısa!

Yorum yaz

Yorumunuzun yayınlanmadan önce onaylanması gerekmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.