Tadilat Kılavuzu

  • Sürdürülebilirliğin demirtaşlarından birisi elimizde olan ürünlerin hayatlarını elimizden geldiğince uzatmaktır. Bu onlara nazik davranmak, yıkama talimatlarına uymak, ufak tefek hasarları varsa onları onarmak anlamına gelir. 

    Sevdiğiniz ve hâlâ giyilebilir durumda olan bir gömleğin bir düğmesi koptu diye çöpe atar mıydınız? Taki ki hayır! Düğmeyi geri dikip tekrar giyerdiniz diye umuyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik sadece yaptığınız alışverişlerin ne kadar sürdürülebilir olduğundan ibaret değil. Hatta alışverişlerinizin sürdürülebilirliği en önemli faktörlerden birisi bile değil. 

    Zaten sahip olduğumuz ürünlerin ömürlerini uzatmak, onları kullanmaya devam etmek veya eğer kullanmıyorsak da kullanabileceğimiz alternatif yollar aramak en sürdürülebilir yöntem. 

    Kopan düğmeleri dikmek, küçük delikleri onarmak, sökülen dikişleri dikmek kolayca yapılabilecek ve iğne iplik dışında malzeme gerektirmeyen işlemler.

Dikiş kitinizde olması gerekenler:

    • Dikiş iğnesi
    • İplik
    • Toplu iğne
    • Makas
    • Mezura
    • Çengelli iğne
    • İplik geçirici
    • Yüksük
    • Düğme
    • Kenar açıcı
    • İğne yastığı
    • Terzi tebeşiri

Basit tadilatları siz de yapabilirsiniz!

Düğme dikme

Herkesin düğmesi koptuktan sonra dikerim deyip kenara attığı bir giysisi vardır. Gömlek, pantolon, ceket, kol düğmesi olabilir.  Şimdi iğneyi ipliği kapıp dikiş yapmanın tam zamanı! 

Adım 1:
İğneye ipliği geçirip ip iki kat şekilde olacak şekilde ucuna sağlam bir düğüm atın. 

Adım 2:
Düğmeyi dikeceğiniz yere çarpı şeklinde olacak şekilde birbirinin üzerinden geçen iki dikiş atın. Bu çarpı düğmenin yerini işaretleyecek ve altındaki kumaşın daha sağlam olmasını sağlayacak. 

Adım 3: 
Üründeki diğer düğmelerin nasıl dikildiğine bakın, eğer diğerleri çapraz  dikildiyse çapraz şekilde, düz dikildiyse siz de düz olarak dikin. Düğmenin delikleri içinden en az altı sekiz defa iplik geçecek şekilde düğmeyi kumaşa dikin. Sonrasında sağlam bir şekilde dikildiğini kontrol edin. 

Adım 4:
Eğer yeterince sağlam bir şekilde dikildiyse giysinin iç tarafından birkaç defa iğneyi geçirin ve düğüm atın. 

Küçük delik onarma

En sevdiğiniz tişörtünüzde, yeni aldığınız elbisenizde veya yarınki yoga dersinde giymeyi planladığınız taytta farkında olmadığınız bir delik bulmak can sıkıcı olabilir. Bu gibi delikler genellikle sürtünmeden, kemer tokası gibi sivri uçlu bir şeye takılmaktan veya benzer nedenlerle delinebilir. Kumaşı ne kadar inceyse de delinme ihtimali o kadar yüksek olacaktır. 

Nedeni ne olursa olsun, deliği onarmanın bir çok yolu var. Örneğin, eğer büyük bir delikse tela kağıdı kullanarak kumaşın arkasına destek yapabilirsiniz.  Böylece delik tamamen kapanmasa bile problemli alanı güçlendirir. 

Fakat eğer ekstra malzemeler yerine elinizdekileri kullanmak isterseniz  iğne ve iplik ile de deliği onarabilirsiniz. 

Adım 1:
İlk olarak onaracağınız giysiye olabildiğinde yakın renkli bir iplik kullanmaya çalışın. Bu işlem sonrasında iplik görünür olacak, bu nedenle daha az görünür olacak bir renk tercihi yapın. Sonrasında bu ipliği iğneye geçirin ve iki kat olacak şekilde düğüm atın. 

Adım 2:
İğneyi deliğin etrafındaki bir noktadan geçirin, ardından da deliğin tam karşısından tekrar geçirin. Başka bir deyişle, ikinci dikiş ilk dikiş ile deliğin iki karşıt tarafında olmalı. Üçüncü dikiş ikincisinin yanında olacak, dördüncü de üçüncünün tam karşısında. Yani deliği kapatacak şekilde bir sürü karşılıklı dikişler yapıyor olacaksınız. Bu işleme delik tamamen kapanana kadar devam edin. 

Adım 3: 
Dikişlerin ürünün dışa dönük tarafında düzgün görünmesine dikkat edin. Delik tamamen kapandıktan sonra iğneyi ürünün iç tarafından bir kaç defa geçirin ve düğüm atın. 

Atan dikişleri dikme

Ayma Active ürünlerinin hepsi güçlü pamuk ipliklerle dikilmektedir ve böylece muhtemel hasarlar olabildiğinde önlenir. Fakat bazen bir dikiş çok fazla esnetilirse veya zorlanırsa dikişlerde yırtılmalar gerçekleşebilir ve iplikler kopabilir. Şu adımlar takip edilirse kolaylıkla düzeltilebilecek bir hasar:

Adım 1:
İğneye ipliği geçirin ve iki kat olduktan sonra ucuna sağlam bir düğüm atın. Sonrasında ürünü ters çevirin, onarım iç tarafında yapılacak.

Adım 2:
Eğer deliğin etrafında ucu açık iplikler varsa veya delik daha da büyüyecekmiş gibi görünüyorsa sarkan ipliklerin uçlarını düğüm yaparak daha fazla sökülmesini engelleyebilirsiniz.

Adım 3:
Eğer büyük bir sökük ise dikeceğiniz yeri toplu iğne ile tutturarak dikiş yaparken kumaşın sabit durmasını sağlayabilirsiniz.

Adım 4:
İğneyi kumaşın önce alt tarafından sonra da üst tarafından geçirerek dikmeye başlayın. Dikerken sadece söküğün olduğu yeri değil, biraz geriden dikişlerin hâlâ sabit olduğu yerden başlayarak dikin ve sökük yer bittikten sonra da bir kaç santim daha dikmeye devam edin.

Adım 5:
Dikiş bittikten sonra iğneyi kumaştan birkaç defa geçirip düğüm atarak ucunun açılmasını engelleyecek şekilde sağlamlaştırın.

Adım 6:
Ürünün düzünü çevirerek söküğün tamamen onarıldığını kontrol edin.

Bağcık geçirme

Eşofman altı, şort veya sweatshirtlerinizin bağcıklarının delikten çıkmasını hepimiz yaşamışızdır. Bir kere çıktı mı da tekrar geçirmesi aldatıcı derecede zor olabilir. Bu işlem için takip etmeniz gereken basit adımlar şu şekilde: 

Adım 1:
Bağcığın ucuna bir çengelli iğne geçirin ve çengelli iğnenin ucunu kapatın. Çengelli iğneniz yoksa alternatif olarak ucunu bir tel tokaya geçirebilirsiniz. Fakat tel tokadan bağcığın ucunun çıkma olasılığı daha fazla. 

Adım 2:
Ucuna bağcık geçirilmiş çengelli iğneyi bağcık deliğine geçirin. Çengelli iğneyi bağcık tünelini buruşturarak ileri doğru itin, ardından da bağcık içine geçecek şekilde kumaşı düzleştirin. Bu şekilde çengelli iğneyi ileri ite ite diğer uçtan çıkana kadar geçirin. 

Adım 3:
Bağcık tamamen geçtikten sonra bir daha deliklerden çıkmaması için bağcığın iki ucuna da birer küçük düğüm atın.

Daha büyük tadilatlar

Elbette ki ortaya çıkabilecek her tadilat ihtiyacınızı siz karşılayamayabilirsiniz. Örneğin bel daraltma veya paça kısaltma gibi daha uzmanlık gerektiren işlemler evde elde dikerek yapabileceğiniz tadilatlar değil. Diğer tadilatları evde kendinizin yapabilirsiniz ama büyük tadilatları en iyi sonucu elde edebilmek adına usta bir terziye emanet etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda yerli işletmeleri destekler ve gün geçtikçe azalan bir zanaati devam ettirmiş olursunuz.

İnternette yerli terzileri arayabilir, arkadaşlarınıza ve ailenize danışabilir veya etrafınızda uzun zamandır var olan esnaflara bildikleri bir terzi var mı diye sorabilirsiniz. 

  • Size yardımcı olabileceğimiz tadilatlar:

Bel daraltma:  Eğer ürün kalçadan, bacaktan ve boydan oluyorsa ama beli geniş geliyorsa, belini daraltarak üzerinize tam oturmasını sağlayabilirsiniz. 

Beden küçültme: Eğer iki beden arasında kalıyorsanız, büyük olanı tercih edip yarım beden küçülttürerek size tam olmasını sağlayabilirsiniz. 

Paça kısaltma: Bedeni olan ama boyu uzun gelen ürünlerin paçasını kısalttırabilirsiniz. 

Hasar onarma: Küçük delikler, atan dikişler gibi ufak tefek hasarları düzelttirebilirsiniz. 

Göğüs pedi ekleme: Göğüs pedi olmayan bir ürüne ped ekletebilirsiniz. 

Askı kısaltma: Bir ürünün askısı size uzun geldiyse size tam olacak şekilde kısalttırabilirsiniz. 

GÖZ AT
Tadilat