Günlük akışta kendimizi ne kadar hatırlıyoruz? Kendi hislerimize ne kadar dikkat ediyoruz? Vücudumuzun bize dediklerini duyuyor muyuz? Bedenimizi dinliyor muyuz?
Sabah kalktıktan akşam yatana kadar aslında en çok vakti kendimizle geçiyoruz. Fakat hayatın getirdikleri kendimizi ihmal etmemize neden olabiliyor. Sorumluluklar, yapılması gerekenler, konuşmamız gereken insanlar, yardım etmemiz gereken arkadaşlar, aile büyükleri, iş, çocuklar, ev derken kendi duygularımızı, düşüncelerimizi ve bedenimizi göz ardı edebiliyoruz. Fakat herkesten her şeyden önce kendimize yardım etmemiz kendimize dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde etrafımıza en güzel şekilde yardımımız dokunuyor.
Maskeyi Önce Kendinize Takın
Hani uçaklarda yapılan anonslar var ya… Oksijen maskesini önce kendinize, sonra çocuğunuza takın. Bu cümle aslında öz bakım (self care) ve dolayısıyla öz sevgi için mükemmel bir metafor. Çünkü diğer insanlara destek olmadan önce kendimize destek olabilmeliyiz. Bu öz sevgi maskesi ise neye ihtiyacımız olduğuna göre değişebilir. Belki o gün, o hafta ihtiyacımız olan maske uyku, düzenli hareket, meditasyon, küçük bir kaçamak olabilir.
Uyku
Gece ne kadar uyuduğunuz değil ne kadar kaliteli uyuduğunuza bakın. Uykusuzluk enerji seviyemizi ve ruh halimizi direkt olarak etkiliyor. Uyku düzeni ve kaliteli uyku en temel ihtiyaçlarımızdan. Melatonin salgılamak için öncelikli olarak uyuduğunuz odanın karanlık olması önemli. Zifiri karanlık olamıyorsa bile melatoninin salgılanması için karanlık gerekmektedir. Karanlıkta sentezlenen melatonin ise vücut biyoritmimizi düzenler. Araştırmalara göre akşam saat 9-10 gibi salgılanmaya başlayan melatonin hormonundan faydalanmak için yatağa ne kadar erken gidersek o kadar iyi. Kaliteli bir uyku iyi dinlendiğimiz anlamına geliyor, İyi dinlendiğimizde ise hayatımızı güzelleştirmek için ihtiyacımız olan enerjiyi de almış oluyoruz.
Egzersiz
Egzersiz yapmak ve hareket etmek öz bakım için bir vazgeçilmezdir. Endorfin, dopamin, seratonin hormonları hareket ederken salgılanır. Bu hormonların salgılanması hem ruh halimizi, motivasyonumuzu, enerji seviyemizi yükseltir. Kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Hareket ettikçe vücudumuzda depolanan enerji ve duygular açığa çıkar. Aynı zamanda, spor yaptıkça kendiniz ile ilgili daha iyi hissetmeniz pek muhtemel. Daha mutlu, daha az gergin, daha rahat…
Yemek
Yediğimiz yemeklerin hayatımıza çok büyük bir etkisi vardır. Nasıl yediğimiz bazı yemekler kendimizi kötü hissetmemizi sağlıyorsa bazı yemekler de iyi hissetmemizi sağlar. O nedenle her yediğimize dikkat etmek belki kalori saymak değil fakat o yiyeceği yerken, yemek üzereyken hislerimize duygularımıza dikkat ederek vücudumuzu dinlemeliyiz. Belli bir yemeği yedikten sonra gazımız mı var uykumuz mu geldi, enerjimiz mi düştü? Kendimizi daha hafifi mi ağır mı hissediyoruz gibi uyarıcılara bakarak yavaş yavaş vücudumuzu dinleyebiliriz. Emin olun vücudunuz sizinle konuşuyor ve neye ihtiyacınız olduğunu neyi sevip neyi sevmediğini söylüyor.
Meditasyon
Meditasyon ve dualar bizi an’a getiriyor ve daha farkında bilinçli hayatlar yaşamamızı sağlıyor. Kendi sağlığımız, iyiliğimiz ve çevremiz ile sağlıklı ilişkiler kurmamızı sağlıyor. Her fırsatta meditasyon yapmak değil belki ama meditatif hareketler de bulunmak yani kendini dinlemek, durup bir etrafımıza bakmak belki de en yaralı şey. Belki durmak size göre değil. O zaman kendi meditasyonunuzu bulun. Size meditatif gelen hareket koşmak, bağırarak şarkı söylemek, trambolinde zıplamak, yüzmek. Özetle sizi düşüncelerinizle bir hissetmekten uzaklaştıracak aktiviteleri bulun ve onlara yönelin.
Metodunuz ne olursa olsun kendinize bakın ve öz bakımınıza zaman ayırın. Kendinizle ilgilenmek hem etrafınızdaki insanlarla daha iyi iletişim kurmak hem de diğerlerine daha etkili yardım etmenizi sağlarken aynı zamanda sevdikleriniz için iyi birer rol model olmanızı sağlayacaktır.
Kendinize ilgi göstermenize yardımcı olacak bazı diğer alışkanlıklar:
- Duygularınızı göstermekten çekinmeyin. Özgürce gülün ve ağlayın. Hislerinizi içinize atmak onları sağlıklı bir şekilde dışa vurabilmenize engel olur.
- Kendinize sosyal medyasız belirli zaman dilimleri ayırın. Ekranlardan ve sürekli bilgi bombardımanından uzak kalmanıza olanak sağlayın. Bu zihninizi boşalmanıza ve kendinizi dinleyebilmenize yardımcı olacak.
- Sevdiklerinize onlara değer verdiğinizi söyleyin veya başka yollarla gösterin. Birlikte zaman geçirin. Hayatınızda en çok önem verdiğiniz kişilerle zaman geçirmek ruhunuzu besleyecek.
- Kendinize nazik davranın. Gün içinde küçük anları kutlayın, kendinizi ufak da olsa ödüllendirin. Bazen kendinize gösterdiğiniz ufacık bir nezaket ihtiyacınız olan en önemli şey olabilir.
- Gün içinde yeterli su içtiğinizden emin olun. Vücudunuzun susuz kalması farkında olmasanız bile fiziksel olarak size etki edecektir. Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamanız baş ağrısından yorgunluğa kadar birçok alanda size yarar sağlayacak.
- Yaşam alanlarınızın düzenine önem verin. Etrafınızdaki karışıklık zihninize de yansıyabilir. O nedenle etrafınızdaki düzene önem vermeniz, zihninizi ve düşüncelerinizi de düzenlemenize yardımcı olacak.