Kapsül Gardırop Nasıl İnşa Edilir?

Kapsül Gardırop Nasıl İnşa Edilir?

Kapsül Dolap nedir?

Kapsül dolap tüm parçaların birbiriyle uyumlu olduğu minimalist dolap konseptidir. İnternette hakkında araştırma yaptığınızda içindeki ürünleri belli bir sayı ile sınırlamanız gerektiğine dair yazılar görebilirsiniz. Fakat kapsül dolap konseptini bu tarz keskin sınırlar ile düşünmemek gerek. Her ne kadar minimalizm akımının bir parçası olsa da kapsül dolabınıza neleri dahil etmek istediğiniz tamamıyla size ve hayat tarzınıza bağlı. 

Eğer yeni yılda hayatınızı düzene sokma gibi bir amacınız varsa bu projeye giysileriniz ile olan ilişkinizi gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Giysilerinize dokunduğunuzda ne hissediyorsunuz buna odaklanmaya çalışın. Belki bir şey hissetmiyor olabilirsiniz. Eğer bir şey hissetmiyorsanız ve bedeninizde veya ruh halinizde herhangi bir tepki gözlemleyemiyorsanız (Marie Kondo’nun sizde zevk uyandırıyor mu sorusu misali)  kıyafetlerin dokularına, kumaşların hissiyatlarına bakabilirsiniz. 

Bir kapsül dolap yaratacak olalım olmayalım hepimiz bedenimize ve tenimize değen kıyafetlerle daha kişisel bir ilişki kurarak hayat kalitemizi arttırabiliriz. 

Daha Gerçekçi ve Kolay: Kapsül Gardıropta Olması Gerekenler

Hepimizin dolabında giymeyi sevdiğimiz ve sevmediğimiz giysiler vardır. Kapsül gardırobun ana düşüncesi ise dolabınızda sadece en sevdiğiniz ve her gün giymekten bıkmayacağınız giysilerin olması. Bu yüzden dolabınızda yer alan giysiler gerçekçi giysiler olmalı.

Gerçekçi giysiler derken neyden bahsediyoruz?

Eğer bir ofiste çalışıyorsanız kapsül gardırobunuzun ofise giyemeyeceğiniz spor giysiler ile dolu olması size kolaylık sağlamaz. Aynı şekilde bütün gün ayakta olmanızı gerektiren bir işiniz varsa kapsül dolabınızın bir sürü topuklu ayakkabı  içermesi de dolabınızı gereksiz yere kalabalıklaştırıyor olabilir. 

Kapsül dolap dediğimiz zaman odaklanmanız gereken ana nokta dolabınızda yaşam stiliniz, yaşadığınız iklim, coğrafya ve kişisel zevkleriniz ile uyumlu giysiler olması. Yani işin aslı dolabınızdaki kıyafetlerin gerçekten giydiğiniz kıyafetler olması ve satın aldığınız kıyafetlerin de gerçekten giyeceğiniz kıyafetler olması. Böylece trendlerin etkisinde kalıp bilinçsizce alışveriş yapmak yerine gerçekten ne istediğimizi ve de neye ihtiyacımızın olduğunu bilerek daha bilinçli tüketim de yapabiliriz.

Hediye olarak gelen ve atmaya kıyamadığınız – bir yandan da  size iki beden büyük olan – gömleğin kapsül dolapta yeri yoktur mesela. Veya bir gün deniz kenarında bir kokteyle giymek için beklettiğiniz ama en son iki yıl önce elinize aldığınız elbisenin de. Çünkü kapsül dolabınızda hayatınızda aktif olarak giydiğiniz kıyafetler vardır. Gerçekten giydiğiniz kıyafetler. Bu da aslında kıyafetleriniz ile daha bilinçli bir ilişki kurmanızı sağlar.

Size her kapsül gardıropta beyaz gömlek olmazsa olmaz desek ama siz kesinlikle beyaz rengini hiç sevmiyor ve giymem diyorsanız o zaman gerçekten giyeceğiniz, giymekten hoşlandığınız ve de kendinize yakıştırdığınız renkleri dolabınızda bulundurmalısınız. Kapsül dolabınızı tamamıyla kendinize göre oluşturmalısınız. 

Kapsül Gardırop Faydaları Nelerdir?

Bizce kapsül dolabın gündelik hayatımızda en net hissedeceğimiz faydası sabahları yaşanan ne giysem derdini ortadan kaldırması. Dolabınızdaki parçalar birbiri ile uyumlu ise sabah kalktığınızda gözünüzü kapatıp dolabınızdan seçeneğiniz herhangi bir kıyafetin birbiri ile uyumlu olma ihtimali yüksek olacaktır. Çünkü kapsül dolabın içindeki kıyafetler birbiri ile öyle ya da böyle kolay kombinlenebilen kıyafetler. 

Kapsül dolap konseptini hayatınıza uygulamaya başlamanızın en büyük faydalarından biri de kişisel tarzınızın oluşmaya başlamasıdır. 

Kapsül gardırobun bir diğer avantajı ise çok daha ekonomik olması. Giydiğiniz ve sevdiğiniz parçalara yatırım yaparak hem paranızın karşılığını alır hem de daha az alışveriş ihtiyacı hissedersiniz. Sadece trend olduğu için sosyal medya akımlarına kapılıp aldığımız şeyler hepimizin oluyor. Ancak bir veya iki defa giyip kenara atıyorsak, o ürün ne kadar uygun fiyatlı olursa olsun ekonomik bir seçim değil. Onun yerine tekrar tekrar giyeceğimizi bildiğimiz ürünler uzun vadede cüzdanlarımıza çok daha yararlı olacaktır.  

Peki Kapsül Dolap Nasıl Hazırlanır?

1) Basic’leri oturttun mu? 

  1. Basicler: Size iyi hissettiren ve her şeye uyumlu kurtarıcı atlet, t-shirt ve pantolonlar.
    Basiclerimizi görmek için tıklayın!
  2. İyi çamaşırlar: Size ihtiyacınız olan desteği veya rahatlığı sağlayacak bir sütyen ve dar giysilerin içinde belli olmayacak dikişsiz iç çamaşırı giyinme sürecinizi kolaylaştıracaktır.
    Süper Rahat Çamaşır Takımımıza göz atmak için tıklayın!

  3. İyi içlikler: Soğuk havaların olmazsa olmazı!

  4. Kot pantolon: Hem spor hem de şık üstlerle kombinlenmesi sayesinde sonsuz seçenek sunar. 

Hepsi birbiri ile uyumlu mu?

Bu parçalar senin özgün tarzını, kişiliğini, karakterini yansıtıyor mu?

Kapsül gardırop ile ilgili en büyük problem, hele ki internette bu konu ile ilgili araştırma yaparken karşınıza çıkacak en büyük problem önerilerin çok sıkıcı olması. Ama kapsül gardırop veya basiclere sahip bir gardırop kıyafetlerinizin sıkıcı olacağı anlamına gelmiyor ve asla gelmemeli.

2) Kıyafetlerin günlük rutininin her anına adapte edilebilir mi?

Günlük rutininizin her anına ayak uydurabilecek parçaların ne olduğunu tespit edin. Yani başka bir deyişle çok yönlü parçaları belirlemeye çalışın. Altına kot pantolon giyince spor durabilecek ve şık bir etekle kokteyle giyilebilecek bir bluz çok yardımcı olacaktır. Benzer olarak kumaş pantolon ve gömlek kombininizi altına spor ayakkabıyla iş yerine, akşam olunca da spor ayakkabınızı topuklular ile değiştirerek yemeğe giyebilirsiniz. Sadece tek bir zaman veya etkinliğe giyilebilecek giysilere dolabınızda yer ayırmayın. Çünkü eğer bu etkinlik her hafta gerçekleşmeyecekse, o giysi toz toplamaya mahkum. 

3)Dolabındaki kıyafetleri giydiğinde ‘sen’ gibi hissediyor musun?

Daha da önemlisi içinde hem mental hem bedensel olarak rahat hissediyor musunuz? Dolabınızdaki giysiler hayat tarzının için ne kadar pratik olsa ve bedeni ne kadar tam olsa da eğer sevmediğiniz bir model ise giymezsiniz. O yüzden gerçekçi bir şekilde dolabınızdaki giysilere bakıp kendinize “Ben bunun içinde kendimi iyi hissediyor muyum? Modeli tarzıma uyuyor mu? Giydiğimde kendime yakıştırıyor muyum?” gibi sorular sormalısınız. Eğer bu soruların cevabı hayır ise kapsül gardırobunuzdan elemelisiniz. 

 

4) Giysilerin updress ve downdress edilebilir mi?

Bu noktada önünüzde sadece sevdiğiniz, bedeni olan, sağlam ve yaşam stilinize uygun giysiler kalmış olmalı. Peki bunları bir dolaba koyduğunuzda kapsül gardırop mu oluyor? Tam sayılmaz. Bu dolaptaki ürünlerin hepsi tamamıyla birbirine zıt parçalarsa size derman olamaz. Kapsül gardırobunuzdaki giysilerin hepsinin birbiriyle uyumlu olması size büyük kolaylık sağlayacaktır. Kapsül gardırobunuza eklemek üzere seçtiğiniz parçalar bir araya geldiklerinde seveceğiniz ve giyeceğiniz kombinler oluşturuyor olmalı.

Kısaca sizin dolabınıza değil, dolabınızın size uyması gerekir. Her sabah severek giydiğiniz tek bir bluza ulaşabilmek için yıllardır giymediğiniz ürünler ile boğuşmanız mantıklı ve sürdürülebilir değil. Neden sevmediğiniz giysiler hem hayatınızda hem de dolabınızda yer kaplasın ki? 

Kapsül gardırop bir amaç değil,
hayatınızı kolaylaştırmak için bir araç
. 

Kendi giyim sürecinizi en rahat hale indirgeyebilecek şekilde düzenleyin ve sosyal medyada size dolabınızın nasıl olması gerektiğini söyleyenlere de aldırmayın.

Dolabınızda nelere yer vereceğiniz hakkında daha net bir fikriniz olması kişisel bir tarz oluşturmanızı sağlar. Kişisel bir tarz sahibi olmanız ise neye ihtiyacınız olduğunun yanı sıra ne giymek istediğinizi daha net bilmenizi sağlar. İhtiyaç ve isteklerimizi daha net tanımlayabildiğimiz zaman bilinçli tüketim yapıyoruz demektir. Boğazlı kazaklarınızın içinde iyi hissetmediğinizi fark ettikten sonra alışveriş yaparken boğazlı kazaklardan kaçınmanız gerektiğini biliyor olursunuz. Neleri sevdiğiniz ve sevmediğiniz hakkında daha net bir fikriniz olduğunda, gereksiz alışverişten kurtulursunuz!  

Dolabınızda sadece sevdiğiniz ve giydiğiniz giysiler olması gerçekten de güzel bir his.  Çünkü giysileriniz ile bağ kurmanız sizi de kendinize yakınlaştırır. Dolabınıza giren her giysinin bir kişinin el emeği olması ve üretiminde değerli kaynakların kullanılması alışveriş yaparken üzerine düşündüğünüz etkenlere dönüşebilir. Böylece giysilerimizi üzerine hiç düşünmeden birkaç defa giyip bir daha yüzlerine bakmama alışkanlığından hepimiz kurtulabiliriz. Hem de sevdiğimiz giysiler yırtılınca veya delinince onlara tadilat yaptırıp giymeye devam edebiliriz. Böylece tüketimimizi azaltmak ile beraber kendi aldığımız zevki ve değeri arttırırız. 

Yorum yaz

Yorumunuzun yayınlanmadan önce onaylanması gerekmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.