Polyester VS Pamuk

Polyester VS Pamuk

Polyester Kumaş nedir? Özellikleri Nelerdir?

En basit haliyle polyester sentetik iplikten üretilen bir kumaştır. Polyester bir plastik türevidir ve petrolden elde edilir. Fakat bu bilgi gözünüzü korkutmasın, kullanımı sağlığa zararlı değildir. Aslında polyester yalnızca modada değil, ev tekstilinden emniyet kemerlerine kadar bir çok alanda kullanılır. Bu yazıda, polyesterin özellikle giyim alanında nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. 

Belki de fark etmişsinizdir, özellikle sporda kullanılan giysilerin kumaşları nadiren %100 polyester içerir. Çoğunlukla elastan gibi kumaşa esneklik sağlayan ikincil bir iplik ile karıştırıldığında kullanımı en rahat, esnek ve dayanıklı sonucu verir.

Eğer polyester doğal bir ham madde değilse neden bu kadar sık kullanılıyor diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun aslında birden fazla cevabı var. Birincisi polyesterin kullanıldığı giysilere sağlamlık katıyor olmasıdır ve bu belki de polyesterin çok kullanılmasını sağlayan en önemli nedendir. 

Örneğin yoğun antrenmanlar için üretilen giysiler genellikle pamuktan değil, polyesterden yapılır. Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır. Bu nedenlerden dolayı polyester kumaşın dayanıklılık gerektiren ürünlerde kullanılması tercih edilir. 

Pamuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Pamuk kumaş tekstilde en sık kullanılan kumaşlardan biridir. Dünya üzerinde her yıl aşağı yukarı 25 milyon ton pamuk üretilmektedir. Bunun en önemli nedeni de pamuğun çok yönlü olması ve dolaplarımızdaki giysiler için adeta bir demirbaştır. Pamuk kot pantolonda, tişörtlerde, nevresimlerde, havlularda, iç çamaşırı ve çoraplarda, aktif giyimde, montlarda ve çok daha fazlası birçok ürün yapımında kullanılıyor. Doğal bir hammadde olan pamuk doğada çözünebilen, nefes alabilen ve hava geçiren bir kumaştır. Pamuk kumaş uzunlu kısalı ipliklerden üretilir, bu da kumaşa daha yumuşak bir his kazandırır. Sıcak havalarda serin, soğuk havalarda da sıcak tutan yapısı sayesinde dört mevsim tercih edilir.

Pamuklu kumaşlar, bambu, ipek vb. diğer doğal ipliklere göre daha dayanıklıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkanmaya, kurutulmaya ve ütülenmeye müsaittir. Aynı zamanda daha yüksek emiciliğine sahiptir. Bütün bu faktörler bir araya gelince özellikle iç giyim, pijama, çorap ve tişört gibi giyim ürünlerinde sıkça tercih edilen bir kumaş olduğunu söyleyebiliriz. 

Pamuk ve Polyester Farkları

Polyester ve pamuğun en temel farkı tabii ki birinin sentetik diğerinin de doğal olmasıdır. Sentetik elyaflar doğada çözülemezken pamuk gibi %100 doğal elyaflar doğada tamamen çözünebilir. Tabii kumaş açısından bakacaksak bu yalnızca %100 pamuk veya diğer bileşenleri de doğada çözülebilir olan kumaşlar için geçerlidir. Özellikle spor kıyafetlerinin kullanılan ipliklerin içinde kumaşa esneklik katan çoğu iplik sentetiktir. 

Pamuk hipoalerjeniktir, yani polyester gibi kumaşlara alerjisi olanlar rahatlıkla pamuk kumaş kullanabilirler. Özellikle organik pamuk kumaşlar üretimlerinde kimyasalların kullanılmaması nedeniyle alerjik yapısı olanlara, çocuklara ve hamilelere önerilir. 

Benzer nedenlerde, iç giyimde polyester yerine pamuk tercih edilmesi önerilir. Özellikle cilt ile direkt temasta olan ürünlerde organik pamuk kullanımı alerjik reaksiyon veya herhangi negatif sonuçtan kaçınılmasını sağlar. Pamuk doğal bir elyaf olduğu için özellikle iç giyimde daha sağlıklı bir tercihtir. 

Diğer yandan polyesterin pamuktan daha sık tercih edildiği alanlar da tabi ki vardır. Örneğin dış giyim ve spor giyimde sıkça polyester kumaş tercih edilir. Bunun nedenleri de leke tutmaması ve daha dayanıklı olmasıdır. Aktif giyimde polyester kumaş, pamuk kumaşa kıyasla çok daha az ter lekesi tutar. Dış giyimde de hava koşullarından kaynaklanabilecek yağmur, çamur izlerini temizlemeyi kolaylaştırır.

Polyester Kumaş mı? Pamuk mu?

“Polyester mi daha iyi yoksa pamuk mu?” sorunun kesin bir cevabı yok. Aslında sorunun kendisi de yanlış. Çünkü iki tür kumaşın da daha kullanışlı olduğu veya birinin diğerinden daha gerekli olduğu durumlar var. Örneğin yağmurlu havada pamuk bir ceket sizi ıslanmaktan korumaz, ama polyester bir yağmurluk da pek sıcak tutmaz. Yaz sıcaklarında pamuk bir bikini suyu çok fazla çekecek ve kuruması çok uzun sürecektir, diğer yandan da polyester bir pantolon giymeye kalktığınızda bacaklarınız ateş içindeymiş gibi hissedebilirsiniz. 

İki kumaş türü de giyim alanında gerekli, bir ürünün polyester içermesi kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde pamuk olması da kaliteli olduğu anlamına gelmez. Her iki kumaşında kaliteli ve kalitesiz versiyonları bulunabiliyor. Pamuk kumaşın daha iyi olduğu alanlar tabi ki var, ancak pamuğun ne kadar daha iyi olduğu hakkındaki propagandalar belli bir miktarda yeşil yıkama da içeriyor.

Pamuğun daha sağlıklı olduğu alanlar var elbette,
fakat bu bütün polyester kumaşların insan sağlığına zararlı
olduğu gibi bir genelleme yapmayı doğru kılmaz.

Hayatın diğer her alanında olduğu gibi plastiğin yararlı ve gerekli olduğu alanlar var. Polyester kumaşta bunlardan bir tanesi, hem ulaşılabilir olması hem de dayanıklılığı ile öne çıkan polyester kumaş tekstil alanında vazgeçilemez bir pozisyonda. 

Burada görevin yarısı bu kumaşların kaliteli versiyonlarını, uygun oldukları alanlarda kullanması gereken üreticide. Diğer yarısı da kullanmak istedikleri alana göre doğru kumaş seçimi yapması gereken tüketicide. Aldığınız ürün, kullanmak istediğiniz amaca ve yaşam tarzınıza ne kadar uygun olursa o kadar uzun süre kullanabilirsiniz. Ürünü ne kadar uzun kullanırsınız da doğaya o kadar yarar sağlamış olursunuz. 

Organik Pamuk ve polyester kumaşlardan üretilmiş ürünlerimize göz atmak için tıklayın!

Yorum yaz

Yorumunuzun yayınlanmadan önce onaylanması gerekmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.