Üretim fazlası kumaş nedir?
Üretim fazlası, bir şirketin üretim kapasitesinin, talebi karşılamaktan daha fazla olması durumunda ortaya çıkan fazla üretimi ifade eder. Bu durumda, şirketin ürettiği ürünler artar ve depolarda birikir. Üretim fazlası genellikle yanlış tahminler, değişen talep veya üretim süreçlerindeki aksamalar nedeniyle ortaya çıkabilir.
Öte yandan, ölü stok, bir şirketin depolarında veya satış noktalarında uzun süre bekleyen ve talep görmediği için satılamayan ürünleri ifade eder. Ölü stoklar genellikle yanlış stok yönetimi, trendlerdeki değişiklikler veya ürünlerin kullanım ömrünün sona ermesi gibi nedenlerle oluşabilir. Bu ürünler genellikle değer kaybeder ve şirket için finansal bir yük oluştururlar.
Özetlemek gerekirse, üretim fazlası, üretim kapasitesinin talebi karşılamaktan fazla olması durumunu ifade ederken, ölü stok, talep görmediği için satılamayan ve değer kaybeden ürünleri ifade eder.
Bu tür kumaşlar genellikle parti malı olarak satılmaya çalışılır, eğer satılmazsa da belli bir süre sonra yer açmak için çöp olarak atılır veya yakılır.
Üretim Fazlası Kumaştan Üretilen Ürünler
Üretim fazlası kumaşlar, bazı markalar tarafından satın alınır ve giyim ürünlerinin üretiminde kullanılır. Bu sayede tekstil atığı miktarı azalmış olur ve bu kumaşları kullanan markalar da bazı avantajlara sahip olur.
İlk olarak, üretim fazlası kumaşlarda yeni üretilen kumaşlarda olduğu gibi minimum miktar sınırlaması yoktur. Küçük butik markalar genellikle sınırlı sayıda üretim yaptıkları için bu minimum sınır onlara fazla gelebilir. Ekonomik olarak verilen minimum miktarda kumaşı karşılayamayabilirler veya bu kumaşı satın aldıktan sonra üretim kapasitelerinin küçüklüğü sebebiyle satış sonrasında kumaşın büyük çoğunluğu ellerinde kalıp daha fazla tekstil atığına sebep olabilir. Dolayısıyla üretim fazlası kumaşları tercih etmek onlar için hem ekonomik hem de sürdürülebilirlik açısından yararlıdır.
Üretim fazlası kumaşlardan üretim yapmanın başka bir yararı da sınırlı sayıda ve sınırlı zaman için satışta olacak ürünler için kullanılmasının avantajlı olmasıdır. Örneğin, sadece bir sezon için yaptığınız yeni bir tasarımda üretim fazlası kumaşlardan yararlanmak hem bu kumaşın değerlenmesini sağlar hem de gereğinden fazla kumaş almamış olursunuz.
Üretim Fazlası Kumaşlar Sürdürülebilir Midir?
Üretim fazlası kumaşların genel olarak daha sürdürülebilir olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat elbette ki bu kumaş tipinin de eksik kaldığı alanlar var. Örneğin, bir marka ürünlerinin üretim fazlası kumaşlardan üretildiğini iddia ediyor olsa bile bu tamamen doğru olmayabilir. Ürünün üretiminde gerekli malzemelerin yalnızca küçük bir kısmını üretim fazlası kumaştan üretiyor, geri kalanı yeni kumaştan yapılıyor olabilir. Bu durumu yeşil yıkamanın bir örneği olarak düşünebilirsiniz. Büyük zincir markalarda görülmesi daha olası olan bir durum olmakla beraber tüketiciyi yanıltma amacı taşınan bir eylemdir.
Aynı zamanda üretim fazlası kumaşların kullanılması net pozitif olsa da moda endüstrisinin aşırı üretim problemine bir çözüm olduğu söylenemez. Daha çok bir yara bandı görevi görür, altta yatan sorun süregelmeye devam eder.
İlk olarak, tekstil fabrikaları ve üreticileri özellikle üretim fazlası olarak satmak üzere fazladan kumaş üretimi yapıyorlar. Bu “üretim fazlası” kumaşları aracılara satmak, hem kendileri için hem de aracı satıcılar için son derece kârlı bir iş modeli oluşturuyor. Buradaki sorun moda ve tekstil endüstrisindeki aşırı üretim problemini daha da körüklüyor olması.
Diğer yanda ise gerçekten de üretim fazlası olan kumaşlar da var. Ne zaman bir üretim söz konusu olsa, her zaman bir nebze arta kalan materyal veya ham madde olacaktır. Elinizdeki materyali son damlasına kadar kullanarak üretim yapmak çok bilinçli ve planlı bir üretim şekli gerektirir ve bu üretim şekli de günümüzde sadece küçük ölçeklerde mümkün.
Bu nedenle üretim fazlası kumaş duyduğunuzda hemen aklınıza bu kötü şeyler gelmesin. Üretim fazlası kumaş kullanmak son derece gerekli ve doğru yönde atılan bir adım.
Üretim fazlası kumaşların başka bir artısı da bu kumaşların var olmasının, onu sipariş eden markanın fazlasını yakmadığı veya çöpe atmadığı anlamına gelmesi. Şöyle düşünün, çok büyük bir marka olarak yeni bir desen, renk veya özelliği olan bir kumaş ürettirdiniz. Fakat elinizde bir miktar fazla kaldı. Bu kumaşı başkalarının kullanmasını istemiyorsunuz, çünkü bu sizden değil aynı kumaşı kullanan diğer markadan satın almalarına neden olabilir. Bu nedenle kumaşı üretim fazlası olarak satmak yerine yakabilir, çöpe atabilir veya başka bir şekilde kullanılamayacak hale getirebilirsiniz. Şu anda bir çok marka maalesef ki üretim fazlası kumaşları bu şekilde kullanılamayacak hale getiriyor. Üretim fazlası kumaşların var olması demek, bu kumaşların doğaya zararlı şekilde elden çıkarılmaları yerine kullanılmaları anlamına gelir.
Üretim fazlası kumaşlardan üretilen ürünlerin gerçek anlamda sürdürülebilir olarak etiketlenebilmeleri için, bu etiketin ne anlama geldiği açıklanmalı. Eğer bu üretim fazlası kumaş toksik kimyasallar ile boyandıysa sürdürülebilir midir? Sürdürülebilirlik sadece kumaşın nasıl ve nereden elde edildiğinden çok daha fazlası. Bu ürünlerin üretiminde diğer sürdürülebilir inisiyatifler de alınmalı. Örneğin, doğada çözünebilir maddeler ile gönderim yapılması, kumaşı boyarken doğaya zararlı olmayan boyalar kullanılması, etik iş şartları sağlanması sadece buz dağının görünen kısmı.
Kısacası, üretim fazlası kumaşları kullanmak genel olarak yeni kumaşlar üretmekten daha sürdürülebilir. Fakat bahsettiğimiz gibi çok daha nüanslı bir konu. Bir tüketici olarak bu gibi etiketlere kanmayıp biraz daha derinini araştırarak elimizden geldiğinde bilinçli seçimler yapmaya gayret etmeliyiz. Eğer konu hakkında bilgiye ulaşamıyorsanız direkt olarak marka ile iletişime geçip bu gibi soruların cevaplarını talep edebilirsiniz.