Spor Yaparken Salgıladığımız Hormonlar

Spor Yaparken Salgıladığımız Hormonlar

Spor yaparken ve hareket ederken hiç düşündünüz mü bedemizde neler oluyor? Kas kullandığımız zaman en kolay hissettiğimiz şey bu. Özellikle ertesi gün hamladığımızda kas kullanımının izdüşümlerini hissediyoruz. Fakat kasların tendonların yanı sıra bir sürü de hormon salgılıyoruz. Vücudumuzda milyonlarca farklı kimyasal reaksiyon her an meydana gelmekte. Bu reaksiyonun sonuçları olarak fiziksel, zihinsel ve ruhsal duyu ve duygular yaşıyoruz. Özellikle spor yaparken salgılanan ve spor sonrasında kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan hormonlara daha yakından bakalım.

Endorfin

Endorfinler bizi mutlu eden keyfimizin yerine gelmesini sağlayan hormonlardır. Vücudumuzun farklı yerlerinde bulunurlar. Beynimizin ön lobu tarafından sentezlenen ve salgılanan hipofiz bezinde mesela veya omurilikte. Farklı endorfin türleri vardır. Beta-endorfin çok güçlü bir ağrı kesicidir ve doğum anında salgılandığı gözlemlenmiştir. Endorfin düzeylerini artırmanın yolları egzersiz yapmak, çikolata yemektİr. Ultraviyole ışığa maruz kaldığımızda da derimizdeki endorfin miktarı artar. Endorfinleri yoğun hareket ettiğimizde hissederiz ve bağımlılık eğilimimiz vardır. Bu nedenle çok koştukça mesela endorfin salgılarız ve sonrasında kendimizi iyi hissederiz. Sonra bir daha aynı duyguları yaşamak isteriz.

Dopamin

Dopamin bizlere haz veren bir hormondur. Dopamin reseptör seviyelerim düşük olduğu zaman kilo almaya daha yatkın oluruz. Çünkü yemek yemek dopamin seviyelerimizi yükseltir. O yüzden düşük dopamin seviyeleriz olunca her yemek yediğimizde dopamin seviyemiz artar, yedikçe daha çok yemek isteriz. Bu da aslında daha çok hareket etmek ve dpoamin salgılamak için bir nedendir.

Östrojen

Östrojen hormonu yoğun egzersiz yaparken vücudumuzun karbonhidrat veya yağ yakıp yakmayacağına karar verir.  Kadınlar yoğun egzersizler sırasında yağ erkekler ise karbonhidrat yakar. Kadınların östrojen seviyeleri daha yüksektir çünkü. Kadınlar menopoza girdiklerinde de kilo alırlar çünkü östrojen seviyeleri düşer.

Seratonin

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin iyi bir iştah, kaliteli bir uyku ve mutluluğuuzu etkiler. Düzenli olarak spor yapıldığında serotonin düzeylerimiz yükselir. Seratonin hormonu endorfin hormonları ile birlkite çalışır ve yaptığımız aktiviteden aldığımız keyfi arttırır. Ne kadar çok seratonin salgılarsak o kadar çok net düşünme yetimizi geliştirir ve enerji sahibi oluruz.

Fitness kıyafetlerimize göz atmak için tıklayın!

Yorum yaz

Yorumunuzun yayınlanmadan önce onaylanması gerekmektedir.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.