Hangi kumaştan en iyi bez olur?

Hangi kumaştan en iyi bez olur?

Camları silmek için kullanacağınız bezle toz almak için kullanacağınız bez tabi ki aynı kumaş değil. Her yıl tonlarda atık kıyafet çöp sahalarını gönderiliyor. İyi durumda olan giysileri arkadaşlarını veya ailenize verebilir veya ikinci el alışveriş dükkanlarına bağışlayabillirsiniz. 

Peki artık giyilmeyecek olanlarla ne yapılabilir? Eskiden babanelerimizin yaptığı gibi bez olarak kullanabiliriz! Hem ceplerimiz tasarruf eder, hem de materyalden tasarruf ederiz. Başka bir deyişle, marketten veya bir mağazadan bez alıp kullanıp atacağımıza, zaten çöpe gidecek kumaşı kullanarak daha az atık oluşmasına yardımcı olabiliriz. 

Organik Pamuk veya Pamuklu Kumaş

Organik pamuk, yumuşak, emici ve dayanıklı bir doğal lif türüdür ve bu özellikleri sayesinde sıvıları temizlemek için çok iyi bir seçenek. Kahve kupanıza çarptınız ve masanıza mı döküldü, kediniz veya köpeğiniz kaplarındaki suyu etrafa mı saçtı, pamuk bez hepsini hızlıca siler. Organik pamuğun emiciliği, sıvıları hızlıca çekmesine izin verir, bu da dökülmeleri temizlemek için etkili bir hale getirir.

Organik pamuk bez ile dökülen sıvıları temizlemek için, kumaşı küçük parçalara kesebilirsiniz. Pamuklu bezi dökülen yerin üstüne yerleştirin ve hafifçe bastırarak sıvıyı emmesine izin verin. Dökülen yer tamamen temizlene kadar gerektiği kadar tekrarlayın.

Organik pamuğun emiciliği ve etkililiği, kumaşın dokuma şekline ve temizlenen sıvının türüne ve miktarına bağlı olarak değişebilir. Özellikle büyük veya inatçı dökülmeler için, ek temizlik araçları veya malzemeleri kullanmanız gerekebilir. Ayrıca, pamuk kumaşın emiciliği sayesinde ıslak bez ile temizlediğiniz alanları kurulamak için de iyi bir seçenektir. 

Flanel Kumaş

Flannel kumaş, toz alma için yeniden kullanabileceğiniz en iyi kumaşlardan biridir. Eski flanel gömlekler, pijamalar veya diğer giysileri kesip bez yapabilirsiniz. 

Flanel yumuşak ve hafif bir kumaştır ve toz parçacıklarını tutmak ve üzerinde tutmak için mükemmeldir çünkü tozun toplanmasına yardımcı olan küçük tüylere sahiptir. Bu nedenle, mobilyalarınızı, raflarınızı ve diğer yüzeyleri silmek için mükemmeldir. Ayrıca yüzeylere zarar vermez ve çizmez. Fakat tüylü olması nedeniyle de yıkayıp arındırması biraz zor olabilir. Toz alırken tozlara tutunduğu gibi yıkamaya çalışırken de aynı tozlara tutunur. O nedenle çamaşır makinesinde yıkamanız daha rahat olabilir. 

Denim

Denim, kot pantolonlar ve diğer kıyafetler için sıklıkla kullanılan sağlam bir kumaştır. Eski kot giysiler, özellikle zorlu temizlik görevleri için ovalama gibi daha zorlu temizlik işleri için temizlik bezleri olarak yeniden kullanılabilirler.

Eski kot giysileri temizlik bezleri olarak yeniden kullanırken, bunları kullanımı kolay ve tutmak için uygun boyutlu parçalara kesmek önemli. Eski kot pantolonlar şeritlere veya kareler halinde kesilebilir ve gerekirse dikişleri ve cepleri çıkarılabilir. 

Denim temizlik bezleri kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, özellikle cam veya cilalı metal gibi hassas yüzeylerde, kumaşın aşındırıcı olabileceğidir. Daha hassas yüzeyler için, pamuk veya mikrofiber gibi daha yumuşak bir kumaş kullanmak daha uygun olacaktır.

Viskoz

Viskoz, odun hamuru veya diğer selüloz elyaflarından yapılan bir tür rayon kumaştır. Yumuşak ve emici bir kumaş olsa da, temizlik bezi olarak kullanmak için en iyi seçenek olmayabilir. 

Viskoz elyafı nispeten zayıftır ve sık kullanımda veya temizlik kimyasallarına maruz kaldığında bozulabilir veya zarar görebilir. Ayrıca, viskoz kumaşlar daha narin olma eğilimindedir ve ağır temizlik görevlerine dayanıklı olmayabilir.

Eğer viskoz kumaştan bir bez yapmak istiyorsanız, kesinlikle deneyebilirsiniz ve temizlik ihtiyaçlarınız için nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Örneğin biz suyu pamuk kadar çekmediği için lavabo temizliğinde kullanmayı çok seviyoruz. Siz de çeşitli alanlarda deneyerek işinize yarayıp yaramadığını görebilirsiniz. Ayrıca, parlatma gibi daha hafif temizlik işleri için kullanmak için de son derece uygun. 

Havlu

Havlular dayanıklı, emici ve çok yönlü olduklarından temizlik bezleri olarak yeniden kullanmak için harika bir kumaş türüdür.

Emici olacak şekilde tasarlanmaları nedeniyle sıvıları hızlı ve etkili bir şekilde emerler ve temizlik işlemlerini daha kolay ve verimli hale getirirler. Genellikle pamuklu kumaştan yapılmıştır ve dayanıklı bir malzemedir. Bu, havluların sık kullanıma ve yıkamaya dayanabileceği anlamına gelir.

Havlular çeşitli boyut ve dokulara sahiptir, bu nedenle geniş bir temizlik görevi yelpazesinde kullanışlıdırlar. Örneğin, daha küçük el havluları yüzeyleri silmek veya dökülmeleri temizlemek için kullanılabilirken, daha büyük banyo havluları zeminleri veya banyoları temizlemek gibi daha zorlu temizlik görevleri için kullanılabilir.

Külotlu Çorap 

Külotlu çorap, camları veya aynaları temizlemek için kullanılabilirler çünkü genellikle yumuşak bir malzemeden yapılmıştır ve iz veya tüy bırakmazlar. Bu nedenle iz kalmaması gereken alanlarda kullanıma çok uygundur. 

Hangi kumaşı kullanırsanız kullanın, dikişlerinden kesmeniz uçlarının sökülmesine engel olacaktır. Veya zigzag makas kullanarak da kumaşın kenarlarından ipliklerin çıkmasına engel olabilirsiniz. 

Başka bir yandan bakıldığında da, dışarıdan satın aldığımız bezlerin kumaşları, giysilerin kumaşları kadar kaliteli olmuyor. Bu şekilde, her ne kadar eski de olsa daha kaliteli bir bez de elde etmiş oluyoruz. Ömrünü tamamlamış giyim ürünlerini bu şekilde değerlendirmek hepimizin daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru atabileceği kolay bir adım.

Yorum yaz

Yorumunuzun yayınlanmadan önce onaylanması gerekmektedir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.